60 jaar Boemelkapel Banholt

Jubilarissen | Programma | Sponsoren

Al weer 60 jaar geleden (in 1952) is de huidige Boemelkapel opgericht. Na de repetities van de plaatselijke harmonie, werd er door een aantal muzikanten nog wat doorgeblazen en werden zelfs wat partijen uitgeschreven, die gespeeld konden worden door een kleinere groep muzikanten.

Zo stonden op carnavalszondag in 1952 een tien tot vijftien leden van de harmonie na de H. Mis bij elkaar aan de kerk. Zij besloten een rondgang te houden door Banholt, Terlinden en Reijmerstok.

Jac Bendermacher nam al gauw de taak op zich om vóór elke inzet enkele tellen vooraf te geven en zo was het ontstaan van de Boemelkapel Banholt een feit.

In de eerste jaren waren er vooral optredens rondom de carnaval. Na succesvolle deelname aan de NCRV blaastest in 1981 is e.e.a. in een stroomversnelling gekomen. Zowel het opluisteren van de H. Missen met Pasen en Kerst in eigen dorp, het acte de présence geven bij allerhande dorpsactiviteiten en het verzorgen van muzikale omlijstingen in de gehele regio behoren nog steeds tot de activiteiten van onze kapel.

Twee muzikanten, te weten Harrie en Alfons Bendermacher zijn van het eerste uur nog steeds als actief lid betrokken bij onze vereniging, maar natuurlijk bestaat de kapel ook uit jongere leden, waardoor de toekomst gewaarborgd blijft.

Al met al een vereniging dus om trots op te zijn en daarom willen we dit jubileum dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Terug naar boven
v.l.n.r.: Harrie Bendermacher, Alfons Bendermacher, Ronald Bendermacher

Jubilarissen

Tijdens het diamanten jubileum van de Boemelkapel worden er ook een 3-tal jubilarissen gehuldigd:

  • Alfons Bendermacher: 60 jaar lid en bespeelt de sax-tenor;
  • Harrie Bendermacher: 60 jaar lid en bespeelt de tuba;
  • Ronald Bendermacher die 25 jaar lid is en momenteel ook de tuba bespeelt. Ronald is ook de voorzitter van de Boemelkapel.
Alle jubilarissen zijn familie van elkaar. De familie Bendermacher is al jaren verweven met de Boemelkapel. Tijdens de receptie op zondag 14 oktober zullen zij nog in het zonnetje gezet worden.

Terug naar boven

Programma

Zondag 14 oktober 2012

9.30 uur Heilige Mis in de St. Gerlachuskerk te Banholt
Deze mis wordt opgeluisterd door Steinetzki
11.00 uur Jubileumreceptie en huldiging jubilarissen in Harmoniezaal Banholt
Harrie Bendermacher en Alfons Bendermacher (beide 60 jaar lid)
Ronald Bendermacher (25 jaar lid)
13.00 uur Feestmiddag, met muzikale opluistering door:
- Drie Donken Blaaskapel uit Den Dungen
- Krajovjanka

STEINETZKI

Oorsprong

Het begon allemaal in 1998,,,

Tijdens het bekende muziekfestival in Kessenich (B) trad het Tsjechische sextet Sestka op onder leiding van Josef Konecný. Dit ensemble was uniek door zijn kleine bezetting, bestaande uit 2 flügelhorns/trompetten, een tenorhorn, een bariton, een bas en een slagwerker.

Walter Steinhauer, die daar toen aanwezig was, was meteen verkocht. De typische speelmanier en de bezetting brachten hem aan het denken om zelf zo'n sextet op te richten. Hij nam dan ook meteen het initiatief en stapte op Kapelmeister Konecný af. Walter ging vervolgens tevreden naar huis, een idee en een tiental muziekstukken van Konecný rijker. Daar wachtte hem de volgende opgave: het vinden van een aantal enthousiaste muzikanten!

Zo gezegd, zo gedaan...

Walter sprak met zijn zoon Frank en enkele collega's uit de blaasmuziek en al gauw waren er 6 geïnteresseerden bijeengebracht. Maar hoe kwamen ze toch op die naam 'Steinetzki'? de verklaring is simpel: het merendeel van de muzikanten woonde ten tijde van de oprichting in Stein (Zuid-Limburg), en de achternaam van de oprichter luidt, zoals gezegd Steinhauer.

Sextet Steinetzki was een feit!

Het sextet startte zijn muzikale carrière in Geleen, waar om de twee weken gerepeteerd werd. Toen het repertoire voldoende uitgebreid was, werd er besloten tot een aantal openbare repetities, die het begin van de optredencyclus betekenden. Het sextet verhuisde daarna enkele keren voor zijn repetities, die ondertussen wekelijks plaatsvonden. Tot hun thuishonken behoorden o.a. Café 't Heukske in Stein, Café De Witte Börstel in Meers-Stein en Café 't Houterein te Stein.

DRIE DONKEN BLAASKAPEL

De Drie Donken Blaaskapel is een kapel die bestaat uit een 14 tal amateur muzikanten, aangevuld met 1 zangeres en 2 zangers.

De kapel speelt in de originele Tsjechische kleding ( Moravië regio Kyjov ) en speelt ook in de originele Tsjechische bezetting.

Deze kapel is gevestigd in het Noord-Brabantse Den Dungen. Dit is een klein dorp nabij 's- Hertogenbosch.

Deze kapel heeft een grote onderlinge band, en veel gevoel voor de Tsjechische en Moravische volksmuziek Muziek die een grote groep mensen erg aanspreekt en die wij als kapel zo professioneel mogelijk proberen uit te voeren. Tsjechische muziek is emotie, geschreven met het hart.

Al 46 jaar vertolkt de Drie Donken Blaaskapel deze blaasmuziek in binnen en buitenland. Hierdoor zijn goede vriendschapsbanden ontstaan met gerenommeerde Tsjechische blaaskapellen. De Drie Donken Blaaskapel onder leiding van José van de Koevering, is een bekende en gewaardeerde blaaskapel in deze regio en ver daarbuiten. Samen met zijn muzikanten streeft hij ernaar deze muziek op professionele wijze te vertolken. Zowel instrumentaal als vocaal.

De betekenis van onze naam is: Donken, bij de Friezen bekend als "terpen", zijn kleine heuvels die dienen als veilig toevluchtsoord bij hoog water. De Hooidonk, Rijndonk en Poeldonk zijn de drie donken die in Den Dungen nog zijn overgebleven. Deze zijn daarom in ons logo verwerkt.

KRAJOVJANKA

Krajovjanka is een dynamische blaaskapel die is opgericht in 2001 door enthousiaste muzikanten uit de regio Midden - Limburg en Oost - Brabant. "Kraj" betekent overigens "streek/omgeving". Letterlijk vertaald betekent onze naam dus streek/regio kapel. Alle muzikanten hebben een voorliefde voor de Moravische, Mährische en Böhmische muziek.

Krajovjanka, is inmiddels een begrip in de nationale en internationale blaasmuziek wereld. Het bijzondere aan deze kapel is, dat de leiding van de kapel in handen is van een vrouw, Nicole Vercoulen. Dit komt maar zelden voor. Nicole Vercoulen is een paar maanden in Tsjechië geweest om vooral feeling en ervaring van deze mooie muziek en streek op te doen. Het streven van deze enthousiaste muzikanten samen met Nicole is, om te proberen zo goed mogelijk de Tsjechische muziek te vertolken.

Elk jaar treden wij veel op in Nederland en België. Dit varieert van braderieën, muziekfestivals, kapellenshows tot bedrijfsfeesten toe. Daarnaast organiseren wij elk jaar een eigen blaaskapellenmiddag, een kerstconcert en als klap op de vuurpijl de "Kapellenshow Krajovjanka". Op dit evenement wordt elk jaar een top kapel uitgenodigd uit Tsjechië. We nemen deel aan internationale festivals en treden vaak op in Duitsland, België en Tsjechië. We zijn in het buitenland een graag geziene gast.

Terug naar boven

Hoofdsponsoren

Flamand Intern Transport Café 't kniegnslook Gebr Wintjens
Talentino Peters papierhandel Topslijter slijterij mans Brasserie 't Voshoes
LabelTach Limburg Crombach kozijnen Jan Oprey Brand Marc Tychon

Jubileum sponsoren

Autoschade aan de fremme Interne bedrijfspost Bessems Pisters
Vakwerk friture Banholt Brouwers Spar Colen Jacobs Renierkens Thomassen Am Bouw
Jef Troisfontaine Gebr. van Gerven Royen Antiquairs D'n Hoof
Van den Houdt Van den Hove Verkeersschool Maurice Ramaekers Zegelkoel Erik Hendriks